Guest Post de Pavel Gorceag: Un alt fel de top – Cine îl are mai lung: Torino sau Milano?

Nu e o veche dispută între Casa Savoia şi familia Sforza, nici măcar un mai recent Juventus – Inter. Însă „meciul edificiilor” dintre Torino şi Milano,  pentru stabilirea celui mai înalt zgârîie-nori din Italia, e destul de interesant. Da, pentru că deja lângă Mole Antonelliana (şi peste câteva luni, deasupra ei) a început construcţia sediului Regiunii Piemont: 209 metri înălţime proiectaţi de Massimiliano Fuksas, care a beneficiat de o sumă de 22 milioane de euro. Presa locală, evident, vorbeşte de un record naţional. Totuşi, mult mai înalt decât Madonnina (statuia care încoronează Domul din Milano, devenită simbol al oraşului, tradiţia locală spune că nici un alt edificiu din Milano nu poate fi mai înalt decât ea), recent a fost finalizat Garibaldi Tower (viitorul sediu al celor de la Unicredit), proiectat de arhitectul argentinian sar Pelli: oficial metri în înălţime sunt 230

La Milano, cum era de aşteptat, polemicile n-au întârziat să apară şi Regiunea Lombardia, care-şi are sediul în vestitul Pirellone”, a contestat imediat supremaţia turnului Unicredit: “Regiunea Lombardia felicită Hines Tower pentru instalarea antenei – s-a scris într-un comunicat de presă – şi apreciază faptul că o mare suprafaţă atât de degradată din Milano se “populează” cu edificii de calitate”, însă subliniază faptul că noul edificiu depăşeşte în înălţime sediul Regiunii Lombardia “doar datorită efectului antenei de ornamentare arhitectonică”. Dat fiind faptul că turiştii vor putea în continuare urca pe Pirellone pentru a admira panorama Milanului (lucru pe care şi preşedintele Regiunii Piemont, Roberto Cota, intenţionează să-l facă), Roberto Formigoni (preşedintele Regiunii Lombardia) nu acceptă să-şi vadă turnul depăşit în înălţime.

Garibaldi Tower, mai exact viitorul sediu Unicredit, are în realitate o înălţime de 152 metri, atingând cota 230 doar cu “ajutorul” turlei numită “Spire”. E vorba de un apendice metalic cu o înălţime totală de 78 metri şi o greutate de 500 tone. Sediul Regiunii Piemont, în schimb, va avea 209 metri de construcţie propriu-zisă, lucru pentru care, cu o “antenuţă” de doar 22 metri, va depăşi şi fizic edificiul milanez, “moral” depăşindu-l oricum. Lăsând gluma la o parte, în această bătălie “Cine îl are mai lung”, trebuie să aflăm dacă turlele şi antenele au vreo importanţă, pentru că chiar şi Mole Antonelliana, simbol al oraşului Torino, când vine vorba de turle nu se joacă.  Bineînţeles, văzând cât costă proiectele lui Fuksas, cerându-i să mai proiecteze alţi 20 de metri, ar însemna ca Regiunea Piemont să mai cheltuie alte 2 milioane de euro: mai bine de evitat, totuşi.

de Pavel Gorceag.

P.S. Astfel, numărul 2 și 20 din lista Ce Va Urma este îndeplinit 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s