scârbim scârbiți de scârbă

Conform dexonline cuvântul SCÂRBĂ ~e f. semnifică 1) Sentiment de mâhnire provocat de o nenorocire sau de o mare neplăcere; suferință morală. 2) Sentiment sau senzație de neplăcere față de ceva sau de cineva; silă; dezgust; repulsie; aversiune; antipatie. 3) fig. rar Ființă dezgustătoare care produce neplăceri; om mârșav.

Eu cred că pe lângă faptul că noi Moldovenii suntem atât de diferiți există ceva care ne unește – scârba. La #poaianabloggerilor am discutat despre valorile unui popor, despre importanța existenței unei valori, în fine cel puțin despre un cuvînt care definește un popor. De exemplu, germanii: punctualitate; moldovenii: scârbă zic.

Mă scol dimineața cu scârbă, când trebuie să părăsesc dreamland-ul meu pentru o țară îngropată în ruinele a ce a fost frumos cândva. Mă simt scârbită de faptul că, ce ar fi putut face țara mea să fie un dreamland micuț, a fost fără milă sau ezitare sfărâmat de ghiarele unor unor monștri de fier, la propriu și la figurat.

Ajung la troleibus și mi se face scârbă de doamna taxatoare care își aruncă țigară suptă cu gust chiar sub picioarele pasagerilor, călcând-o apoi cu multă scârbă și ea. Se gândește la un dreamland probabil.

Mie scârbă de balaurii care vin alături de tine în troleibus și îți vor ține discursul pensionarilor despre cum noi! suntem generația desfrânaților, despre ce înseamnă respect fără lipsă de respect, măcar pentru cuvânt. Și mie scârbă, fiindcă mă gândesc la durerea mea de picioare, și spate, și cap, dar și la viața dusă poate cu mai multă durere de acești balauri.

Mă uit pe geam și îmi amintesc de scârba pe care o am față de gheretele din oraș, mi-e greu să trec pe lângă ele și să nu mi-aduc aminte cu dor de dreamland. Apoi cu scârbă mă gîndesc că unii se hrănesc din aceste gherete, aceste gherete sunt astăzi dreamland-ul cuiva…

Cu scârbă zăresc un tânăr cu ochii roșii, încă plini de lacrimi. Cu multă scârbă încearcă el să le ascundă după mânicile deja ude…  ca mai apoi o ființă scârboasă să apară pe la spate și îi trage o palmă peste ce a mai rămas din fața acelui tânăr.

Toți am trecut prin momente similare, la propriu și la figurat. Timp de câteva clipe am citit pe chipul unui om cîte mulți le îndură într-o viață. Am văzut durere, chin, jenă, ură, ciudă, dușmănie, încrâncenare, invidie, conflict, dezacord, dezbinare, neînțelegere, discordie, durere, frică, mânie,  furie,  înspăimântare, gelozie, înfricoșare,  groază, încercare,  înfiorare, îngrozire, înverșunare, mâhnire, învrăjbire, necaz,  nemulțumire, neplăcere, oroare, ostilitate, patimă, ranchiună, întristare, spaimă, suferință, teamă, teroare, tristețe, ură, vrajbă, zaibeală…

apoi am ridicat capul să privesc în jur și să văd cel puțin jumate din aceste sentimente pe fiecare față…

Primul lucru care mi-a venit în cap a fost nu dreamland-ul meu, ci faptul că SCÂRBA e dușmanul țării noastre. Poate mai există o șansă pentru un dreamland. De fapt, sunt sigură că mai există. Dar în primul rând trebuie să scăpăm de scârba și scârboși.

Cum? Ei bine, precum am trata o boală. Iar în final, noi toți avem dreamland-ul nostru, nu trebuie decît să îi dăm viață.

One thought on “scârbim scârbiți de scârbă

  1. Starea de spirit a acestui „popor”. Imi vine greu sa nu-l pun in ghilimele …
    Ai facut o abordare realista. Facem insule mici unde nu exista scarba, apoi le lipim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s